Hyvinvoivan työyhteisön tukena on työntekijöiden keskinäinen kunnioitus, erilaisuuden ymmärtäminen ja toisten tukeminen. Työyhteisön toimivuutta ja hyvinvointia voidaan tukea konkreettisilla ja innostavilla valmennusratkaisuilla, jotka toimivat niin työyhteisön kuin organisaation kehittämisen tukena.
Tiimien kehitysvalmennukseen suunnattu työkalu tarjoaa organisaatiolle mitattavaa ja käytännönläheistä tietoa, joka tukee strategista henkilöstöjohtamista. Kun organisaatio tunnistaa yksilöiden vahvuudet ja tiimien potentiaalin sekä hyödyntää tätä tietoa arjen toiminnoissa, voidaan tämän avulla luoda vahva perusta liiketoiminnan menestykselle.
Työkalu organisaation toiminnan kehittämiseen
Työyhteisön ja johtamisen kehitysvalmennus on suunniteltu juuri organisaation toiminnan kehittämiseen. Sen tavoitteena on kehittää organisaation toimintaa ryhmäkohtaisesti tiimin toimivuutta vahvistaen, sekä antaa eväitä yksilölliseen kehittymiseen itsetuntemuksen ja motivaation tukemisen kautta.
Tiimien kehitysvalmennus koostuu online-pohjaisesta testistä sekä psykologin toteuttamasta tulosten fasilitointiosuudesta. Testiin vastaaminen vie osallistujilta n. 15 minuuttia ja tulokset saa heti nähtäväksi. Tiimin tarpeet huomioon ottaen, voi valmennusta hyödyntää myös enemmän osallistavana ja kattavampana valmennuskokonaisuutena. Tuloksia suositellaan läpikäytäväksi yhteisessä, psykologin ohjaamassa valmennustilaisuudessa, jossa tunnistetaan tiiminjäsenten vahvuuksia ja tiimin toimivuutta tehostavia tekijöitä, sekä mahdollisia kehitysalueita.
Kehitysvalmennuksen aikana osallistujat saavat oivalluksia omasta ja muiden toiminnasta, mikä auttaa ymmärtämään erilaisia käyttäytymistyylejä ja niiden vaikutusta yhdessä työskennellessä. Yhteneväisyydet ja erilaisuudet tehdään arvostetuksi ja näkyviksi, mikä edesauttaa yhteishengen rakentamista työyhteisössä sekä toimintatapojen sujuvoittamisessa.
Työntekijät sekä esihenkilöt saavat konkreettisia ehdotuksia, kuinka esimerkiksi päätöksentekoa voidaan tiimin sisällä tai esihenkilötasolla tehostaa, miten tavoitteista tulisi kommunikoida, tai kuinka työtehtäviä voisi paremmin jaotella. Yksilötasolla kehitysehdotukset voivat olla esimerkiksi viestintään, konfliktien ratkaisemiseen tai omien motivaatiotekijöiden kirkastamiseen liittyviä havaintoja.
Menetelmän hyödyt yksilöille, tiimeille ja esihenkilöille
Yksilöille ja tiimeille tiimien kehitysvalmennus tarjoaa konkreettisia etuja toiminnan kehittämiseksi. Valmennuksen alussa toteutettavat online-tehtävät auttavat tunnistamaan yksilöllisiä käyttäytymistyylejä ja motivaatiotekijöitä. Tämän tiedon avulla voidaan ymmärtää siis paremmin jokaisen tiimin jäsenen tapoja toimia työyhteisössä, joka tukee vahvemman vuorovaikutusympäristön kehittämistä ja auttaa luomaan sujuvampaa yhteistyötä tiimien sisällä. Osallistujat saavat testien avulla selkeitä näkemyksiä omista vahvuuksistaan ja kehityskohteistaan, jota voidaan hyödyntää osana henkilökohtaisia kehittymissuunnitelmaa ja urasuunnittelua.
Valmennuksen ryhmätyöskentely on pääosin toiminnallista, ja mukana voi olla myös ryhmän tarpeisiin räätälöityjä teoriaosuuksia, jotka tukevat valmennuksen tavoitteiden saavuttamista tehokkaasti. Työyhteisöä voidaan esimerkiksi auttaa sopeutumaan muutoksiin ja kohtaamaan niihin liittyvät haasteet yhdessä.
Valmennuspalvelu tukee myös johtajien arkea. Kun johtajalla on parempi käsitys siitä, kuinka työntekijät toimivat yksilöinä ja tiimissä, hän voi kohdentaa johtamistaan tehokkaammin ja tukea työntekijöitä heidän vahvuuksiensa mukaisesti. Esimerkiksi, jos esihenkilö valmennuksen kautta tunnistaa tiimissä analyyttisesti ajattelevan työntekijän, hän voi rohkaista tätä ottamaan enemmän vastuuta datan käsittelystä tai prosessien kehittämisestä. Kyseinen lähestymistapa voi lisätä tiimiin motivaatiota ja luoda tunnetta, että tulee nähdyksi työyhteisössä.
Valmennuksen painotukset sovitaan aina organisaatiokohtaisesti, ottaen huomioon esimerkiksi erilaiset esiin nostetut haastetilanteet tai ongelmat työyhteisössä. Valmennus voi siis tarjota esihenkilöille työkaluja kyseisten haastavien tilanteiden käsittelyyn, konfliktien ratkaisuun tai tiimin dynamiikan kehittämiseen. Tietoisuus erilaisista toimintatyyleistä auttaa rakentamaan avoimempaa ja kannustavampaa työympäristöä, mikä edistää sekä työntekijöiden että organisaation menestystä.
Voisiko tiimin kehitysvalmennus olla osa teidän henkilöstöpäiväänne? Keskustelemme mielellämme tarkemmin valmennuksen hyödyistä ja toteutuksesta kanssanne. Ota yhteyttä.
Avainsanat
- henkilöstöpäivä, valmennus
Julkaistu
Ota yhteyttä

Matias Saarni
040 359 0156
matias.saarni[at]avila.fi
Tutustu myös muihin julkaisuihin
Tutustu uusiin julkaisuihimme sekä asiakkaidemme onnistumistarinoihin. Lisäksi jaamme kanssasi havaintoja ja muutoksia työ- ja kandidaattimarkkinoilta, sekä vinkkejä rekrytointiprosessin eri vaiheisiin.