Rekrytointikonsultin vinkit työhakemuksen laatimiseen

Työhakemuksella on työnhaussa suuri merkitys, ja sen laatimiseen kannattaa panostaa. Työhakemusta tehdessäsi on hyvä pitää mielessä, että antamiesi tietojen tavoitteena on tuoda tarkennusta osaamisestasi ja kertoa haettavan tehtävän kannalta oleellista tietoa, eli täydentää ansioluetteloasi. Työpaikkojen hakuprosessit voivat vaihdella, joten ennen hakemuksen lähettämistä kannattaa tutustua siihen, mitä tietoja organisaatio erityisesti toivoo hakemukselta.

Hakulomakkeella saatetaan kysyä haettavan tehtävän kannalta tärkeitä tarkentavia kysymyksiä. Kysymykset voivat liittyä esimerkiksi hakijan esihenkilökokemukseen, motivaatiotekijöihin tai kokemuksen tietyntyyppisestä työympäristöstä. Avilan rekrytointiprosessissa suosimme kyseisiä tarkentavia kysymyksiä. Tämä antaa hakijalle mahdollisuuden tuoda esiin juuri roolin kannalta tärkeitä ominaisuuksia sekä osaamista selkeässä ja ytimekkäässä muodossa.

Senior rekrytointikonsulttimme Jarna Lehtola jakaa tässä julkaisussa vinkkejä, kuinka voit työnhakijana vastata mahdollisimman hyvin työhakemuslomakkeen kysymyksiin.  

Ennen kirjoittamista
  • Suosittelemme sinua lukeman aina huolella hakuilmoituksen tekstin. Tämän jälkeen voit pohtia siihen peilaten, millaista kokemusta sinulla jo on, ja millaista osaamista sinulta saattaa vielä puuttua.
  • Jos huomaat työpaikkailmoitusta luettaessa, että sinulla ei ole jotain siinä toivottua tiettyä osaamista, tai osaamisesi ei täytä täysin tehtävässä määriteltyjä kriteerejä, se ei haittaa. Voitkin pohtia syitä, miksi haluaisit laajentaa osaamistasi kyseiselle osa-alueelle, ja miten muu osaamisesi edesauttaisi uuden tehtävän omaksumista. Mainitse siis avoimesti ja selkeästi vastauksissasi jos sinulta puuttuu jokin tietty osaaminen tai kokemus – ja käännä se vahvuudeksi tuomalla esiin motivaatiosi oppia ja kehittyä.
  • Kun aloitat vastauksien kirjoittamisen, pyri vastaamaan kysymyksiin samalla kielellä, kuin hakulomakkeen kysymykset tai hakuilmoitus on kirjoitettu. 
Kirjoittaessa vastauksiasi, pidä nämä asiat mielessä
  • Relevantti kokemus: Pyri vastauksissasi kertomaan selkeästi pyydetystä kokemuksestasi eri työsuhteissasi muutamalla Korosta vastauksissa viimeisimpiä tai haettavan tehtävän kannalta relevanteimpia työsuhteita ja -tehtäviä.
  • Esimerkit ja onnistumiset: Vastauksissasi voit havainnollistaa osaamistasi esimerkkien ja numeroiden kautta, esimerkiksi kertomalla, kuinka monen työntekijän esihenkilönä olet toiminut, kuinka suuri on ollut asiakassalkkusi koko tai millainen esihenkilötyylisi on. Jos kysymys liittyy esimerkiksi tuotantoympäristön johtamiseen, voit kertoa lisää millaista tuotantoa olet konkreettisesti johtanut, mitä tuotannossa on valmistettu, mitkä ovat olleet tärkeimmät tavoitteet ja millainen vastuualueesi on kokonaisuudessaan Lisäksi, vastauksissa kannattaa ehdottomasti tuoda esiin merkittävimpiä saavutuksia ja onnistumisiasi, jotka ovat haettavan tehtävän kannalta oleellisia.
  • Organisaatiorakenteet ja sidosryhmät: Voit tuoda vastauksissasi esiin myös organisaatiorakenteita ja oman vastuualueesi laajuutta. Esimerkiksi kasvuyhtiössä työnkuva voi olla suurempi kuin isossa matriisiorganisaatiossa, jossa on useita eri osastoja ja yksiköitä. Pohdi myös aiempaa sidosryhmätyötäsi, ja kerro tarkemmin vastauksissasi, mitkä ovat olleet tärkeimmät vastinparisi.
  • Projektit ja tekninen osaaminen: Jos haettavassa roolissa tehtäviin kuuluu järjestelmien käyttöönotot ja kehittäminen, kerro minkä järjestelmien parissa olet toiminut ja millaisissa projekteissa olet ollut vastuussa.
  • Motivaatio: Kysyttäessä motivaatiotekijöitä, kannatta tuoda esiin juuri niitä asioita, jotka aidosti motivoivat sinua tehtävässä, ja joiden uskot tuovan arvoa työnantajalle. Motivaatio voi olla selkeä erottautumistekijä tasavahvojen ehdokkaiden väliltä, joten mieti tarkasti, kuinka voit selkeästi viestiä kiinnostuksesi juuri tätä tehtävää kohtaan.
Muita huomioita
  • Mikäli asut toisella paikkakunnalla kuin tehtävä sijaitsee, tuothan esiin mahdollisen muuttoaikeesi tai ajatuksesi työn suorittamisesta.
  • Lisääthän hakemuksellesi irtisanomis- tai aloitusajan sekä palkkatoiveen, mikäli niitä pyydetään.

Toivomme, että näillä vinkeillä selkeiden, ytimekkäiden ja kohdennettujen vastausten kirjoittaminen on helpompaa. Mikäli hakulomakkeella ei ole tarkentavia kysymyksiä, voit soveltaa myös näitä ohjeita hakulomakkeen kirjoittamiseen. Muistathan, että hakulomakkeen tarkoitus ei ole kuitenkaan aukikirjoittaa CV:tä, vaan kertoa lisää osaamisestasi ja kyvykkyydestäsi haettavaan tehtävään.

Mikäli sinulla on kysyttävää tehtävänkuvasta, voit aina ottaa yhteyttä rekrytointikonsultteihimme, jotka vastaavat mielellään kysymyksiisi.

Avainsanat

Julkaistu

Ota yhteyttä

Jarna Lehtola
jarna.lehtola[at]avila.fi

Scroll to Top