Organisaation kulttuuri vaikuttaa merkittävästi sen menestykseen ja kykyyn sopeutua muuttuvissa olosuhteissa. Se on kokonaisuus, joka muodostuu yrityksen toimintaa ohjaavista arvoista, malleista ja normeista. Sisäinen kulttuuri ohjaa ihmisten käyttäytymistä ja toimintaa työpaikalla ja se vaikuttaa muun muassa siihen, miten päätöksiä tehdään, miten työtä ohjataan ja millainen ilmapiiri työpaikalla vallitsee.
Hyvän organisaatiokulttuurin vaikutus niin työntekijöiden tyytyväisyyteen kuin liiketoiminnan tuloksiin on merkittävä, sillä vahva organisaatiokulttuuri edistää yhteenkuuluvuutta ja merkityksellisyyden tunnetta. Työntekijät, jotka ymmärtävät yrityksen kulkusuunnan, strategian ja toimintamallit, tekevät myös liiketoiminnasta tehokkaampaa. Lisäksi sen on huomattu parantavan työntekijöiden motivaatiota sekä vähentävän vaihtuvuutta, joka puolestaan edistää pitkäaikaista kehitystä ja yhteistyötä.
Organisaatiokulttuurin ja työntekijöiden yhteensopivuus tärkeässä osassa
Jotta positiivista organisaatiokulttuuria voidaan ylläpitää, on hyvä tarkastella myös työntekijöitä ja sitä, kuinka he sopeutuvat yrityksen toimintatapoihin ja kuinka he omalla toiminnallaan voivat tukea sekä kehittää kulttuuria eteenpäin. Organisaatiokulttuuria voidaan rakentaa monella eri tavalla, mutta kaikki mallit ja toimintatavat eivät sovi yhtä hyvin kaikille työntekijöille. Tästä syystä on tärkeää varmistaa rekrytoinneissa kulttuurin ja työntekijöiden yhteensopivuus.
Esimerkiksi henkilö, joka menestyy nopeaa päätöksentekoa vaativassa ympäristössä, voi tuntea turhautumista yrityksessä, jossa päätöksentekoprosessi on perusteellinen ja monivaiheinen. Toisaalta työntekijä, joka arvostaa harkittuja päätöksiä ja perusteellista analyysia, saattaa kokea nopeatahtisen ja impulsiivisen työympäristön kuormittavana.
Samoin henkilö, joka nauttii tiimityöstä ja jatkuvasta vuorovaikutuksesta, voi kokea olonsa yksinäiseksi ja irralliseksi työpaikassa, jossa korostetaan itsenäistä työskentelyä ja minimissä pidettyjä tiimikokouksia tai mahdollisuuksia tiimityöskentelyyn.
On tärkeää tunnistaa, millainen kulttuuri tukee parhaiten kunkin työntekijän vahvuuksia ja tarpeita, jotta he voivat menestyä roolissaan, sekä antaa parhaan mahdollisen panoksensa organisaatiolle. Haastatteluiden aikana näitä ominaisuuksia voi kuitenkin olla vaikeaa arvioida – yksi keino tämän yhteensopivuuden tunnistamiseksi on henkilöarviointien hyödyntäminen rekrytointiprosessin yhteydessä.
Kun rekrytointiprosessi on toteutettu huolella, löydetään yrityksiin henkilöitä, jotka eivät ainoastaan sovi organisaatiokulttuuriin, vaan myös rikastuttavat sitä.
Henkilöarvioinnit toimivat tehokkaana työkaluna yhteensopivuutta määrittäessä
Jotta organisaation ja mahdollisten tulevien työntekijöiden yhteensopivuutta voidaan määrittää, vertailla ja arvioida, tulee ensin tuntea yrityksen kulttuuri sekä avoinna olevaan tehtävään hakevien kandidaattien ominaisuudet. Avilan henkilöarviointiprosessin alussa käytävässä kriteerinmäärittelyssä henkilöarvioinnin vastuupsykologi keskustelee ensin yhdessä asiakasyrityksen kanssa niin yrityksen kulttuurista, kuin avoinna olevan tehtävän vaatimuksista, ja tätä kautta saa tietoa yrityksestä sekä toiveista tulevaa työntekijää kohtaan.
Henkilöarvioinnin edetessä tietoa yrityksen organisaatiokulttuurista peilataan avointa tehtävää hakevien kandidaattien ominaisuuksiin monimenetelmällisen psykologisen arvioinnin avulla. Henkilöarvioinnissa syvennytään kandidaattien motivaatioon, arvoihin ja työskentelytyyleihin käyttäen hyväksi puolistrukturoitua haastattelua, persoonallisuustestejä ja kykytestejä. Näiden menetelmien avulla saadaan muodostettua kattava ja mahdollisimman objektiivinen kuva siitä, kuinka hyvin kandidaatit sopivat yrityksen kulttuuriin, toimintatapoihin sekä haettavaan tehtävään.
Kun rekrytointiprosessi on toteutettu huolella, löydetään yrityksiin henkilöitä, jotka eivät ainoastaan sovi organisaatiokulttuuriin, vaan myös rikastuttavat sitä. Tämä lähestymistapa rakentaa tuottavaa ja positiivista työympäristöä, hyödyttäen pitkässä juoksussa sekä yritystä että sen työntekijöitä.
Voit tutustua lisää psykologisiin soveltuvuusarviointeihin täältä, tai ottamalla meihin yhteyttä.
Avainsanat
- henkilöarviointi, organisaatiokulttuuri
Julkaistu
Ota yhteyttä
Aleksi Mäkinen
aleksi.makinen[at]avila.fi