Rekrytointimarkkinan kehitys 09 / 2020

Tässä blogipäivityksessä tehdään päivitetty tilannekatsaus syyskuun 2020 rekrytointimarkkinaan. Data on päivitetty 12.10. ja se antaa päivitetyn kuvan rekrytointimäärien kehittymisestä ja toimii heikkona signaalina yritysten aktiivisuudesta.

Johdanto

Johdantona raportin taustat: Avila kerää rekrytointimarkkinoilta julkista tietoa siitä, miten rekrytointien määrä kehittyy. Käytämme tämän tiedon keräämiseen avoimia datalähteitä. Tässä analyysissä on käytetty LinkedInin dataa pohjautuen hakuilmoituksiin tietyillä kohdistuksilla (sisältää: 1) vakituiset ja kokopäiväiset roolit ja 2) kokemustasoltaan toimihenkilö- ja johdon roolit). Data on suuntaa antavaa, jota suosittelemme käyttämään trendinä isosta kuvasta.

Koronaviruksen liittyvät tapahtumat Suomessa:
– Ensimmäinen tartunta Suomessa vahvistettiin tammikuun 2020 lopussa
– 12.3 Ulkoministeriön ohjeiden mukaan koronaviruksen saamisen riski on kohonnut koko maailmassa, eikä matkustamista suositella mihinkään
– 18.3. otettiin käyttöön hallituksen säätämät poikkeuslait, jotka rajoittivat liikkumista
– 25.3 HL ilmoitti Suomen koronavirustilanteen synkentyvän aiemmin arvioitua merkittävästi pahemmaksi.
– 28.3. Uudenmaan sulkeminen astui voimaan
– 1.6. rajoituksia aletaan purkamaan vaiheittain
– 1.9. – 30.9. uusien tapausten määrä kasvussa (1.9. 29 kpl, 30.9. 167 kpl)

Päivitys 12.10.2020

Alla näkyy, miten rekrytointien määrä on kehittynyt vuoden 2020 alusta ja mukana on myös 7 päivän liukuva keskiarvo.

– Kevään (11.3. alkaen) aikana rekrytointimäärät laskivat tasolle alle 100 per päivä.
– Kesä- ja heinäkuun aikainen kesälomakausi vaikutti rekrytointimääriin, jolloin oltiin tasolla alle 50 per päivä.
– Elokuussa rekrytointimäärät kääntyivät nousuun ja oli ensimmäinen 100 päivätason ylitys (13.8) maaliskuun poikkeusolojen alkamisen jälkeen.
– Syyskuussa rekrytointimäärät jäivät alle 100 päivätason ja trendi on hieman laskeva verrattuna elokuuhun.

Alla on rekrytointien kehitys alueellisesti koko Suomessa. Kuvassa kohta ”Muu Suomi” tarkoittaa paikkakuntia pois lukien PK-seutu, Tampere, Turku, Oulu, Kuopio ja Jyväskylä.

TOP 20 Rekrytoijat

Alla listaus yrityksistä, joilla oli eniten työpaikkailmoituksia syyskuussa 2020 yllä mainitussa kohderyhmässä (katso osio ”Johdanto”):

Miten tästä eteenpäin?

Syyskuu trendi oli laskeva verrattuna elokuuhun, vaikka yritykset ja työntekijät olivat uusissa ”normaaleissa” työrutiineissa eli etätöissä kotoa käsin ja ilman loma-ajan keskeytyksiä. Elokuun kasvunumeroihin peilattuna syyskuun tilanne oli jossain määrin askel taaksepäin ja indikoi että yleinen markkinatilanne on odottava ja tarkkaileva. Yrityksissä seurataan markkinatilanteeen kehittymistä tarkkaavaisesti ja vain tärkeimmät rekrytoinnit aktivoidaan tällä hetkellä (esim. korvausrekrytoinnit).

Aiempi odotus oli että rekrytointimäärissä nähtäisiin kasvua syksyn aikana, mutta ottaen huomioon syyskuun toteutuneen kehityksen sekä rekrytointimäärien (laskeva) että uusien covid-19 tartuntatapausten (nouseva), niin tämä vaatisi positiivisia uutisia ja muutoksia markkinatilanteessa.  Todennäköisyys tälle skenaariolle on alhaisempi, mutta on painotettava että moni yritys seuraa myös toimintaympäristön kehittymistä erityisen tarkasti. Loppuvuoden aikana positiiviseen kasvuun on edelleen mahdollisuus jos ja kun tilanne selkiytyy.

On myös huomion arvoista, että tietyt yritykset ovat erittäin aktiivisia rekrytointimarkkinoilla ja he näkevät nykyisen tilanteen mahdollisuutena kasvuun.  Eli positiivinen signaali on, että on olemassa yrityksiä, mitkä investoivat kasvuun ja joiden toimintaympäristö on säilynyt positiivisena. Vaikka rekrytointivolyymit ovat pienentyneet, niin osaajille on edelleen tarvetta ja tarjolla on loistavia uramahdollisuukia.

Julkaisemme seuraavan päivityksen marraskuun alussa. Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan tarkemmin oman toimialasi rooleista tai suurimmista rekrytoijista, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä allekirjoittaneeseen, niin keskustellaan lisää.

REKRYTOINTI NUMEROINA

Avainsanat:
Koronaviruksen vaikutus rekrytointiin, Avila rekrytoinnin kuukausikatsaus

Julkaistu: 12.10.2020

Mikko Savusalo
040 820 2159
mikko.savusalo[at]avila.fi

2020-11-16T13:06:40+00:00