Rekrytointimarkkinan kehitys 05 / 2020

Tässä blogipäivityksessä tehdään tilannekatsaus toukokuun rekrytointimarkkinaan. Statistiikka on päivitetty 3.6. ja se antaa päivitetyn kuvan rekrytointimäärien kehittymisestä ja toimii heikkona signaalina yritysten aktiivisuudesta.

Johdantona raportin taustat: Avila kerää rekrytointimarkkinoilta julkista tietoa siitä, miten rekrytointien määrä kehittyy. Käytämme tämän tiedon keräämiseen avoimia datalähteitä. Tässä analyysissä on käytetty LinkedInin dataa pohjautuen hakuilmoituksiin tietyillä kohdistuksilla (sisältää: 1) vakituiset ja kokopäiväiset roolit ja 2) kokemustasoltaan toimihenkilö- ja johdon roolit). Data on suuntaa antavaa, jota suosittelemme käyttämään trendinä isosta kuvasta.

Koronaviruksen liittyvät tapahtumat Suomessa:
– Ensimmäinen tartunta Suomessa vahvistettiin tammikuun 2020 lopussa
– 12.3 Ulkoministeriön ohjeiden mukaan koronaviruksen saamisen riski on kohonnut koko maailmassa, eikä matkustamista suositella mihinkään
– 18.3. otettiin käyttöön hallituksen säätämät poikkeuslait, jotka rajoittivat liikkumista
– 25.3 HL ilmoitti Suomen koronavirustilanteen synkentyvän aiemmin arvioitua merkittävästi pahemmaksi
– 28.3. Uudenmaan sulkeminen astui voimaan
– 15.4. Uudenmaan sulku purettiin
– 1.6. rajoituksia aletaan purkamaan vaiheittain

Päivitys 3.6.2020

Alla näkyy, miten rekrytointien määrä on kehittynyt vuoden 2020 alusta ja mukana on myös 7 päivän liukuva keskiarvo. Rekrytointimäärät ovat toukokuussa jatkaneet tasolla alle 100 per päivä ja viimeisin 100 päivärajan ylitys oli 11.3.

Alla on rekrytointien kehitys alueellisesti koko Suomessa. Kuvassa kohta ”Muu Suomi” tarkoittaa paikkakuntia pois lukien PK-seutu, Tampere, Turku, Oulu, Kuopio ja Jyväskylä.

TOP 12 Rekrytoijat

Tässä TOP 12 lista organisaatioista, joilla ollut eniten avoimia ilmoituksia viimeisen 4 viikon aikana (viikot 19-22):

– VR FleetCare
– Helsingin kaupunki – Helsingfors stad – City of Helsinki
– ABB
– KONE
– Handelsbanken
– Espoon kaupunki – Esbo stad – City of Espoo
– Etteplan
– Terveystalo
– Metsä Group
– ALTEN Finland
– Valtioneuvosto
– Digia Plc

Miten tästä eteenpäin?

Tällä hetkellä tilanne näyttää tasaantuneen ja suuria muutoksia rekrytointimäärissä ei ole tapahtunut toukokuun aikana. Eli positiivista on että rekrytoinnit ovat jatkuneet, mutta toisaalta tilanne ei ole palautunut alkuvuoden normaalitasoille.

Kun rajoituksia ja lomautuksia nyt poistetaan, niin on mielenkiintoista seurata miten se tulee vaikuttamaan rekrytointimääriin. Kuun lopussa 29.5. näimme toukokuun suurimman piikin numeroissa (73), joten jäämme seuraamaan voisiko se olla indikaatio piristymisestä. Toisaalta pian alkava kesälomakausi tulee vaikuttamaan ja osa yrityksistä saattaa lykätä rekrytointien aloitusta syksyn alkuun.

Julkaisemme seuraavan päivityksen maanantaina 3.7.2020. Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan tarkemmin oman toimialasi rooleista tai suurimmista rekrytoijista, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Aurinkoista kesän alkua! 🙂

REKRYTOINTI NUMEROINA

Avainsanat:
Koronaviruksen vaikutus rekrytointiin, Avila rekrytoinnin kuukausikatsaus

Julkaistu: 3.6.2020

Mikko Savusalo
040 820 2159
mikko.savusalo[at]avila.fi

2020-06-03T12:55:04+00:00