Leadership Judgement Indicator tuo varmuutta esihenkilötason rekrytointien päätöksentekoon

Luotettava soveltuvuusarviointi perustuu aina monimenetelmällisyyteen ja objektiivisuuteen. Leadership Judgement Indicator on kattava menetelmä esihenkilöiden soveltuvuuden arvioinnissa.

Uutta johtajaa rekrytoidessa, organisaatiolla on luontaisesti erilaisia odotuksia ja toiveita uudesta esihenkilöstä. Riippuen organisaatiosta, sen kulttuurista ja toimialasta, erilaiset pehmeät ja kovat taidot korostuvat ja asettavat siten kriteerit roolissa menestymiselle. Rekrytointiprosessin aikana voi kuitenkin olla haasteellista arvioida läpinäkyvästi näitä erilaisia toimintatapoja tai esihenkilötyylejä.

Objektiivisemman kokonaiskuvan saavuttamiseksi Avila tarjoaa organisaatioiden päätöksenteon tueksi psykologisia soveltuvuusarviointeja, joihin sisältyy Leadership Judgement Indicator (LJI). Menetelmän avulla soveltuvuusarviointiin saadaan täsmällisempää tietoa esihenkilöiden toimintatavoista työympäristössä.

Esihenkilötyön päätöksentekosimulaatio

Konkreettisesti Leadership Judgement Indicatior on esihenkilötyöhön liittyvä päätöksentekosimulaatio. LJI:tä käytetään arvioinnissa, kun halutaan arvioida kandidaatin kykyä tehdä onnistuneita johtamisratkaisuja ja hänelle ominaisia johtamistyylejä. Arviointi tarkastelee kandidaatin esihenkilötyyliä, sekä taitoa ymmärtää eri tilanteita ja sopeuttaa omaa toimintaansa niihin.

LJI:n käyttäminen ei rajoitu pelkästään rekrytointeihin. Se toimii myös tehokkaana työvälineenä, kun esihenkilöiden johtamista halutaan kehittää ja valmentaa. Tällä saadaan tarkempaa tietoa arvioitavalle henkilölle ja organisaatioille vastaajan johtamisosuvuudesta ja -tyyleistä, joka toimii myös pohjana johtajavalmennukselle.

Menetelmän taustalla on ajatus jatkuvasta kehittymisestä

Jokainen esihenkilöasemassa työskentelevä voi kehittää ja kartoittaa omia johtamistaitojaan. LJI:n ennakkotehtävien tavoitteena onkin ensisijaisesti selvittää esihenkilön kykyä tehdä päätöksentekotilanteessa tilanteen kannalta paras mahdollinen ratkaisu. Tämän jälkeen arvioitavan henkilön ja arviointipsykologin keskustelun kautta määritetään yhteys henkilön johtamistyylitaipumusten sekä työtehtävän ja työyhteisöön liittyvien vaatimusten välille.

Taustateorian osalta LJI perustuu johtamismalliin, jonka kautta arvioidaan, kuinka ihmiset toimivat käytännöllisissä arjen päätöksentekotilanteissa. Tämä johtamismalli perustuu kontingenssiteorioihin, jotka selvittävät henkilön piirteiden, käyttäytymisen ja johtamistilanteen välistä vuorovaikutusta. Perusoletuksena on, että se mikä on ollut toimiva ratkaisu yhdessä toimintaympäristössä tai tilanteessa, ei välttämättä ole samalla tavalla toimiva toisessa.

LJI:n hyödyt esihenkilötason arvioinneissa

Menetelmän avulla saadaan syvällisempää tietoa henkilön johtamistyylistä ja -valmiuksista, jonka kautta voidaan arvioida hänen soveltuvuuttaan kyseessä olevaan tehtävään entistä luotettavammalla tasolla. Arvioinnissa saadaan tietoa siitä, hyödyntääkö henkilö joustavasti eri johtamistyylejä eri tilanteissa, vai suosiiko hän johdonmukaisesti jotakin tiettyä tyyliä tilanteesta riippumatta. Jos näin on, voidaan asiaan taipumuksen tunnistamisen kautta vaikuttaa esimerkiksi perehdytyksen aikana ja johtamisen kautta.

Valitsemalla organisaatioon taitavia johtajia, voidaan olennaisesti vaikuttaa sen toimintaan ja menestymiseen sekä tiimien työtyytyväisyyteen.

Arviointipsykologimme kertovat mielellään lisää LJI:stä sekä arviointikokonaisuudestamme. Ota yhteyttä!

Avainsanat

Julkaistu

Ota yhteyttä

Soila Porkamaa
040 359 0585
soila.porkamaa[at]avila.fi

Scroll to Top